novosti

Naočale ili leće, pitanje je sad…

Autor: dr. med. Vlatka Tićak Pučić, spec. oftalmolog, Poliklinika Ghetaldus

Nositi naočale ili leće često je pitanje. Naravno, prije takve odluke potrebno je izvršiti oftalmološki pregled i konzultirati se s oftalmologom u vezi odgovarajućeg pomagala. Naime, nisu sve dioptrije pogodne za nošenje kontaktnih leća, kao što ni svi nisu pacijenti oduševljeni tom idejom. Sama pomisao na stavljanje stranog tijela u oči nekima nije prihvatljiva. Drugi pak jednostavno ne vole naočale jer ih smatraju nepraktičnima i neudobnima.

Međutim, oba pomagala imaju svoje prednosti i mane. Za razliku od kontaktnih leća, naočale mogu dulje trajati ako se dioptrija ne mijenja i ako se posvećuje pažnja pri odlaganju istih, kao i odgovarajućim održavanjem naočalnih leća.

soft_contact_lenses

Održavanje kontaktnih leća nešto je kompleksnije. Obavezno je skidanje leća prije spavanja te njihovo pohranjivanje u posebnim tekućinama u za to predviđenim kutijicama. Nikako ne smijemo ispirati leće vodom jer na taj način možemo povećati rizik od infekcije oka. Kontaktne leće moraju se mijenjati na dnevnoj, mjesečnoj ili godišnjoj razini pa su ujedno i skuplja opcija.

S druge strane, kontaktne leće nam omogućavaju oštriji i prirodniji vid ravno, kao i u svim željenim smjerovima. One su nevidljive u našem oku tako da će ih mnogi i zbog toga odabrati. Ne podliježu modnim trendovima. Pružaju veliku prednost u obavljanju sportskih aktivnosti. A oni koji su oduvijek sanjali o drugačijoj boji očiju, mogu probati široku paletu leća u boji.

dr. med. Vlatka Tićak Pučić, spec. oftalmolog Poliklinika Ghetaldus, J. Polić Kamova 81A, Tower centar, Rijeka Tel. 051 422 188

dr. med. Vlatka Tićak Pučić, spec. oftalmolog
Poliklinika Ghetaldus, J. Polić Kamova 81A, Tower centar, Rijeka
Tel. 051 422 188

Dakle, nema točnog odgovora na ovo pitanje. Uzimajući u obzir sve prednosti i mane naočala i leća, definitivna se odluka donosi na oftalmološkom pregledu u dogovoru s pacijentom. Za onoga koji se odluči na kontaktne leće poželjno je imati i naočale jer postoje situacije kada je nošenje kontaktnih leća kontraindicirano.

Kada ste zadnji put bili na oftalmološkom pregledu? Javite nam se i rezervirajte svoj termin!

Naručite se online